Argusvlinder

De Argusvlinder is een dagactieve nachtvlinder die behoort tot de familie van de spinneruilen. Deze prachtige vlinder heeft een spanwijdte van ongeveer 5 tot 6 centimeter en heeft opvallende ogen op zijn vleugels, die lijken op de ogen van het mythische figuur Argus uit de Griekse mythologie.

Kenmerken van de Argusvlinder

  • Spanwijdte van 5-6 centimeter
  • Ogen op de vleugels
  • Dagactief
  • Grijze kleur met zwarte en witte tekening op de vleugels
  • Vliegt vooral in juni en juli.
  • Rupsen leven voornamelijk op walstro soorten.
  • Zijn ook wel bekend onder hun wetenschappelijke naam: Callimorpha dominula.
"De Argusvlinder is een prachtige verschijning in onze Nederlandse natuur."

Habitat en verspreiding

De Argusvlinder komt voor in grote delen van Europa en Azië. In Nederland is deze soort niet zeldzaam en wordt hij vooral gezien in bloemrijke graslanden, bosranden en bermen. De vlinder houdt van warme en droge gebieden.

Levenscyclus

De rupsen van de Argusvlinder leven vooral op walstro soorten. Na ongeveer een maand verpoppen ze zich tot een cocon, waaruit later de vlinder tevoorschijn komt. De vlinders vliegen vooral in juni en juli en leggen hun eitjes op verschillende plantensoorten.

Bedreigingen voor de Argusvlinder

De Argusvlinder heeft geen specifieke bedreigingen, maar wordt wel beïnvloed door landbouwactiviteiten die leiden tot het verdwijnen van bloemrijke graslanden en bosranden. Het behoud van deze habitats is daarom belangrijk voor het behoud van deze prachtige vlindersoort.

Samenvatting

De Argusvlinder is een dagactieve nachtvlinder die voorkomt in grote delen van Europa en Azië. Deze prachtige vlinder heeft ogen op zijn vleugels die lijken op die van het mythologische figuur Argus. In Nederland is deze soort niet zeldzaam en wordt hij vooral gezien in bloemrijke graslanden, bosranden en bermen. Het behoud van deze habitats is belangrijk voor het behoud van deze prachtige vlindersoort.

FAQ

  1. Hoe lang leeft een Argusvlinder?

    Een volwassen Argusvlinder heeft een levensduur van ongeveer 1 tot 2 weken.

  2. Zijn Argusvlinders zeldzaam?

    Argusvlinders zijn niet zeldzaam in Nederland, maar worden wel beïnvloed door landbouwactiviteiten die leiden tot het verdwijnen van bloemrijke graslanden en bosranden.

  3. Waar legt de Argusvlinder haar eitjes?

    De vlinders leggen hun eitjes op verschillende plantensoorten.

Deze website maakt gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Door op "Accepteren" te klikken ga je akkoord met het gebruik van alle cookies.