Distelvlinder
De Distelvlinder, ook wel bekend als de Atalanta, is een veel voorkomende dagvlinder in Nederland. De vlinder heeft opvallende oranje vleugels met zwarte en witte patronen. De onderkant van de vleugels is donkerbruin met lichte strepen. De spanwijdte van de Distelvlinder varieert tussen de 5 en 6 centimeter.
Leefgebied
De Distelvlinder komt voor in Europa, Azië en Afrika. In Nederland zijn ze vooral te vinden in open gebieden zoals graslanden, akkers en duinen. Ook worden ze vaak gezien in tuinen waar nectarplanten staan.
Voortplanting
De vrouwtjes leggen eitjes op brandnetels, hieruit komen rupsen die zich voeden met de bladeren van deze plant. Na ongeveer twee weken verpoppen ze tot vlinders.
Migratie
Eén van de meest bijzondere eigenschappen van de Distelvlinder is dat deze vlinder kan migreren over grote afstanden. In het najaar trekken ze massaal naar het zuiden om te overwinteren in warmere gebieden zoals Noord-Afrika of Zuid-Europa.
Nectarplanten
- Buddleja
- Klimop
- Sedum
- Verbena bonariensis
"De Distelvlinder is een echte trekvlinder en kan over grote afstanden migreren."
Samenvatting
De Distelvlinder is een opvallende vlindersoort met oranje vleugels en zwarte en witte patronen. Ze komen voor in open gebieden zoals graslanden, akkers en tuinen waar nectarplanten te vinden zijn. De rupsen voeden zich met brandnetels en de vlinders migreren in het najaar naar warmere gebieden.
FAQ
- Waarom wordt de Distelvlinder ook wel Atalanta genoemd?
De naam Atalanta komt van de Griekse mythologie waarin Atalanta een snelle renster was. Net als de vlinder is zij snel en beweeglijk. - Zijn er nog meer vlinders die kunnen migreren?
Ja, er zijn meerdere vlindersoorten die grote afstanden kunnen afleggen tijdens hun jaarlijkse trektocht. - Hoe kan ik mijn tuin aantrekkelijk maken voor Distelvlinders?
Zorg voor nectarplanten zoals Buddleja, Klimop, Sedum en Verbena bonariensis.