Icarusblauwtje
Het Icarusblauwtje is een vlindersoort die voorkomt in Europa, Azië en Noord-Afrika. Het is een kleine blauwe vlinder met een spanwijdte van 20 tot 30 millimeter. De mannetjes hebben meestal een helderblauwe kleur aan de bovenkant van hun vleugels, terwijl de vrouwtjes vaak meer grijsbruin zijn.
“Het Icarusblauwtje dankt zijn naam aan het verhaal van Icarus uit de Griekse mythologie. Net als Icarus, die te dicht bij de zon vloog en viel, zijn deze vlinders ook gevoelig voor hitte en kunnen ze sterven als het te warm wordt.”
De vlinder legt haar eitjes op verschillende soorten klaversoorten. De rupsen eten van de bladeren en bloemen van deze planten. Het Icarusblauwtje heeft twee of soms zelfs drie generaties per jaar, afhankelijk van het klimaat.
Leefgebied
Het Icarusblauwtje komt vooral voor op droge graslanden, bermen en akkers waar veel klaver groeit. In Nederland is deze vlinder vrij algemeen en wordt hij veel gezien in het oosten en zuiden van het land.
Bedreigingen
Het Icarusblauwtje heeft te lijden onder intensieve landbouw en het verdwijnen van geschikte leefgebieden. Ook klimaatverandering kan een bedreiging vormen voor deze vlindersoort.
Bescherming
Om het Icarusblauwtje te beschermen is het belangrijk om geschikte leefgebieden te behouden en waar mogelijk te verbeteren. Daarnaast kunnen bepaalde maatregelen, zoals het inzaaien van bloemrijke akkerranden, bijdragen aan de bescherming van deze vlindersoort.
Feiten over het Icarusblauwtje
- Het Icarusblauwtje dankt zijn naam aan de Griekse mythologie.
- Een mannelijk Icarusblauwtje heeft meestal een helderblauwe kleur aan de bovenkant van zijn vleugels.
- Het Icarusblauwtje legt haar eitjes op verschillende soorten klaversoorten.
- De rupsen eten van de bladeren en bloemen van deze planten.
- Het Icarusblauwtje heeft twee of soms zelfs drie generaties per jaar.