Oranjetipje
Het oranjetipje, ook wel Anthocharis cardamines genoemd, is een prachtige vlindersoort die vooral te vinden is in Europa en Aziƫ. De mannetjes van deze soort hebben op hun vleugels een opvallende oranje kleur, terwijl de vrouwtjes juist wat meer groen en wit in hun vleugels hebben.
Leefgebied en voedsel
Het oranjetipje leeft voornamelijk in open gebieden zoals graslanden, akkers en heidevelden. Ze voeden zich met nectar van verschillende bloemen, waaronder pinksterbloemen en look-zonder-look.
Levenscyclus
Het vrouwtje legt haar eitjes op de bloemknoppen van kruisbloemige planten zoals pinksterbloemen en judaspenning. Na ongeveer twee weken komen de rupsjes uit het ei en beginnen ze te eten van de bladeren van de plant. Na zo'n zes weken verpoppen de rupsjes zich tot vlinders.
Bescherming
"Het oranjetipje staat op de Rode Lijst als kwetsbaar."
Hoewel het oranjetipje geen bedreigde diersoort is, staat deze wel op de Rode Lijst als kwetsbaar. Dit komt voornamelijk doordat hun leefgebied steeds kleiner wordt door onder andere verstedelijking en intensivering van de landbouw.
Interessante feitjes
- Het oranjetipje is een trekvlinder die in het voorjaar vanuit Zuid-Europa naar Nederland vliegt.
- Alleen de mannetjes hebben de opvallende oranje kleur op hun vleugels.
- Het oranjetipje is nauw verwant aan andere vlindersoorten zoals het boswitje en klein koolwitje.
Samenvatting
Het oranjetipje is een prachtige vlindersoort die vooral te vinden is in Europa en Aziƫ. De mannetjes hebben een opvallende oranje kleur op hun vleugels en ze voeden zich met nectar van verschillende bloemen. Het vrouwtje legt haar eitjes op kruisbloemige planten waarna na zo'n zes weken de rupsjes zich verpoppen tot vlinders. Helaas wordt het leefgebied van het oranjetipje steeds kleiner, waardoor deze soort als kwetsbaar staat genoteerd op de Rode Lijst.
FAQ
- Wat kun je doen om het leefgebied van het oranjetipje te beschermen?
Je kunt bijvoorbeeld zelf kruisbloemige planten in je tuin zetten en bloemen zaaien waar het oranjetipje nectar uit kan halen. - Waarom hebben alleen mannetjes de oranje kleur?
Dit heeft te maken met seksuele selectie: vrouwtjes vinden de felgekleurde mannetjes aantrekkelijker. - Kunnen oranjetipjes ook schadelijk zijn voor planten?
Nee, de rupsjes eten wel van de bladeren van kruisbloemige planten, maar dit veroorzaakt meestal geen grote schade.